ГРАФИТИ И ПОДСТИЦАЊЕ НАЦИОНАЛНЕ НЕТРПЕЉИВОСТИ
12.05.2011

Исписивање графита на спомен обележје стрељаним грађанима у Другом светском рату на Бубњу, поново је изазвало реаговање јавности. Огласио се и Центар за активну комуникацију и Одбор за људска права Рома са захтевом да се уклоне „дискриминациони графити“. Овим поводом у спомен парку „Бубањ“ окупили су се представници руководства општине Палилула, организација цивилног друштва и медија. По речима проф.др Игора Новаковића, Градска општина Палилула је поднела кривичну пријаву, Основном тужилаштву у Нишу, против НН лица, због основане сумње да је на спомен обележју стрељаним родољубима у Спомен парку „Бубањ“ исписало речи којима се изазива расна, верска и национална мржња и подстиче дискриминација.

“На овом простору су фашисти у знак одмазде стрељали Србе, Јевреје, Роме. Данас неофашисти покушавају неприхватљивим порукама да шире мржњу и нетрпељивост међу становницима Палилуле-истакао је председник Новаковић. О овој појави обавештено је и руководство Града. Из градског буџета, биће издвојена наменска средства да се спомен обележја очисте. Бојан Зенуловић из Центра за активну комуникацију упутио је захтев да се „ови ружни натписи уклоне,  а починиоци ових дела казне, због мира међу грађанима“.Ми смо спремни да организујемо акцију уклањања графита-рекао је Зенуловић. Драган Османовић из Одбор за људска права Рома захвалио је председнику Новаковићу и Управи општине за подршку активностима које доприносе побољшању квалитета живота ромске националне мањине.

Закон о кривичном поступку, члан 222, прописује да сви државни органи, органи локалне самоуправе, јавна предузећа и установе имају обавезу да пријаве кривична дела за која се гони по службеној дужности, о којима су обавештени или за њих сазнају на други начин. Општина Палилула је то учинила. Сада су на потезу тужилаштво и полиција.